Recenze knihy

Nespavost, Johansson J. R.

10. března 2015 v 22:51 | Ivy

Nespavost

originální název: Insomnia
série: The Night Walkers - Noční strážci (#1/3)
autorka: J. R. Johansson
vydáno: r. 2013 v USA, v ČR r. 2014
nakladatelství: Yoli
překladatel: Lumír Mikulka
počet stran: 352
přečteno: únor 2014, v češtině, za 2 dny
hodnocení: 3,77 goodreads, 75% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★★

Trable, Towle Samantha

3. února 2015 v 23:48 | Ivy

Trable

originální název: Trouble
autorka: Samantha Towle
vydáno: originál r. 2013, v ČR r. 2014
nakladatelství: Baronet
počet stran: 384
přečteno: leden 2014, v češtině, za 1 den
hodnocení: 4,05 goodreads, 85% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★

Solitaire, Oseman Alice

26. ledna 2015 v 19:55 | Ivy

Solitaire

originální název: Solitaire
autorka: Alice Oseman
vydáno: r. 2014 v UK, v ČR r. 2014
nakladatelství: CooBoo
počet stran: 332
přečteno: leden 2014, v češtině, za 2 dny
hodnocení: 4,02 goodreads, 76% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★

Hravě, Stephens S. C.

21. ledna 2015 v 23:19 | Ivy

Hravě

originální název: Effortless
série: Thoughtless (#2/4)
autorka: S. C. Stephens
vydáno: r. 2011 v USA, v ČR r. 2014
nakladatelství: Beta - Dobrovský
počet stran: 447
přečteno: leden 2014, v češtině, za 2 dny
hodnocení: 4,40 goodreads, 96% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★★

Bezhlavě, Stephens S. C.

19. ledna 2015 v 19:11 | Ivy

Bezhlavě

originální název: Thoughtless
série: Thoughtless (#1/4)
autorka: S. C. Stephens
vydáno: r. 2009 v USA, v ČR r. 2014
nakladatelství: Beta - Dobrovský
počet stran: 549
přečteno: leden 2014, v češtině, za týden a něco
hodnocení: 4,19 goodreads, 76% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★

Loving Mr. Daniels, Cherry Brittainy C.

15. ledna 2015 v 19:54 | Ivy

Loving Mr. Daniels

autorka: Cherry Brittainy C.
vyšlo: r. 2014 v USA, v ČR nevydáno
počet stran: 310
přečteno: září 2014, v angličtině, za 1 den
anotace: goodreads
hodnocení: 4,36 goodreads
moje hodnocení:

★★★★★ 💧 🌟

Losing it, Cora Carmack

11. ledna 2015 v 15:21 | Ivy

Losing it

originální název: Losing it
série: Losing it (#1/3,5)
autorka: Cora Carmack
vydáno: r. 2012 v USA, v ČR r. 2014
počet stran: 248
přečteno: říjen 2014, za 2 dny
anotace: goodreads
hodnocení: 3,81 goodreads, 81% databazeknih
moje hodnocení:

★★★★★

Život jedna báseň, Hoover Colleen

8. prosince 2014 v 20:25 | Ivy

Život jedna báseň

autorka: Colleen Hoover
originální název: Slammed
série: Slammed (1/3.díl)
vyšlo: v USA r. 2012
v ČR r. 2014
žánr: new/young adult, romance
počet stran: 264
přečteno: listopad 2014, v češtině, za 1 den
anotace: goodreads

Vampýrská akademie, Richelle Mead

19. září 2014 v 12:32 | Ivy

Vampýrská akademie

autorka: Richelle Mead
vydáno r. 2007 v USA
v ČR r. 2009
překlad: Katrin Chýlová
nakladatelství: Domino
série: Vampýrská akademie (1.díl/6)
žánr: young adult, fantasy
počet stran: 280
přečteno: září 2014, za 2 dny, v češtině
hodnocení: 5/5
anotace: goodreads
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

O autorce:
Richelle Mead je autor na seznamu NY Times a USA Today bestsellerů, píše fantasy knih pro dospělé a mládež. Původně pochází z Michiganu, nyní žije v Seattlu ve státě Washington, kde na plný úvazek pracuje na svých třech sériích. Než se stal spisovatelem, vyzkoušela si několik různých kariéry. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro středí a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svou cestu vidí ve psaní ale je přesvědčená, že všechno její vzdělání ji na to připravilo.
Richelle, celoživotní čtenář, byla vždy fascinována mytologií a folklórem. Když nepíše, dívá se na špatné reality show, cestuje, zkouší zajímavé koktejly nebo nakupuje oblečení. Spoustu oblečení. Sama o sobě tvrdí, že je závislá na kávě, neustále bojuje (a prohrává) s prokrastinací, je zapálená pro všechny vtipné a zábavné věci.
Série Vampýrská akademie je její nejprodávanější. Byla na seznamu bestsellerů NYTimes a US Today, získala ocenění do Americké knihovní asociace a byla přeložena do třiceti jazyků. ---(můj překlad z autorčiných stránek)

Můj komentář: (obsahuje spoilery)
Proč jsem si knihu vybrala?
Už spoustu lidí mě na tuto knihu odkazovaly. Jak je dobrá, příběh je fajn a tak. Je to jedna z knih k jejíchž přečtení jsem potřebovala vidět film. Narazila jsem na recenzi knihy u jednoho mého spřáteleného blogu, kde zmiňovala i film. Tak jsem si pomyslela... proč ne. Zkusím film, třeba se utvrdím v tom, že je dobře, že jsem se vyhýbala knize tak dlouho.
V době kdy kniha byla na pultech čerstvě si dobře vzpomínám jak jsem jí viděla v knihovně (ještě na dětském oddělení - což je čtyři roky zpět) a v té době jsem byla moc zakoukaná do upírů tak jak jsem vykreslila S. Meyer, že jsem knihu degradovala (aniž bych ji četla) jako pouhou napodobeninu, nebo jak už bývá zvykem, že vyšla jen kvůli tomu, že bylo tohle téma v kurzu. Jak jsem se pletla.
Filmová podoba.
Musím říct, že když jsem viděla jen film myslela jsem si, že je úžasný. Teď když mám možnost ho srovnat s knihou tak ten úžasňácký pocit opadl. Jistě, film je fajn, ale na knihu to nemá. V knize jsou věci víc vysvětlené, propracované tak tam je více Rose a Dimitrije.
Rose a Dimitrij :3.
Je to jeden z důvodů, prčo se mi kniha líbí víc. V knize bylo víc scén, kdy to mezi Rose a Dimitrijem jiskřilo. Taky ale, jsem naprosto unesená z volby herců. Áh, Danila :). V tomhle jsem ráda, že jsem film viděla první, protože mi podal výborný vzhled hlavního hrdiny. Rose je taková správná, jde proti proudu, je zapálená, oddaná, zábavná a vždycky v akci. Je fajn číst o hlavní hrdince holce, která je ta co utočí, je drzá, jde si za svým a zabíjí (v případě Rose se k zabíjení spíš chystá - doufám, že k tomu dojde a nemůžu se dočkat až zabije prvního Strigoje).
Nejoblíbenější moment knihy.
Jistěže scéna jak na to Rose s Dimitrijem skoro skočily.
Děj.
Tahle kniha byla vydána v období všeobecného poblouznění upíry (které začalo díky S. Meyer). A přestože na tyhle knihy pohlížím dost skepticky - většinou vycházejí jen aby se na nich vydělalo, protože je jisté, že když to teď frčí lidi to koupí. A málokdy se spisovatelům povede vykreslit opravdu originální, neopakovatelný a strhující příběh. Ah, díky bohu, u Vampýrské akademie se to povedlo. Děj má spoustu akce, nechybí špetka (nebo víc) romantiky. Fantasy prvky, které spisovatelka použila jsou originální. Podařilo se jí navzdory mému očekávání vymyslet úplně nový fantasy svět upírů, který mě jednoduše uchvátil.
Obálka.
Na to, že byla vytvořena před pěti lety, dobrý. Ale dokázala bych si představit přitažlivější ztvárnění. Líbilo by se mi třeba další vydání knihy s filmovou obálkou.
Hodnocení.
Jasných pět hvězdiček (ani jsem nezaváhala). Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl, a pak další a další :).

Zdroj obrázku - we♥it.

Ugly Love, Hoover Colleen

14. září 2014 v 0:44 | Ivy

Ugly Love

autorka: Hoover Colleen
vydáno r. 2014 v USA
v ČR nevydáno (probíhá amaterský překlad)
žánr: romance, new adult
počet stran: 320
přečteno: srpen-září 2014, část v češtině, část v angličtině
hodnocení:
anotace: goodreads
Když se Tate Collins seznámila s pilotem Milesem Archerem, věděla, že to nebyla láska na první pohled. Dokonce by neřekla, že se stali přáteli. Jedinou věc, kterou měli společnou, byla jejich nepopíratelná vzájemná přitažlivost. Když jejich touhy vyplynou na povrch, uvědomí si, že si perfektně rozumí. On nechce milovat, ona nemá čas na lásku, takže si jen užívají sexu. Tato dohoda byla až překvapivě lehká, dokud se Tate držela dvou pravidel, která Miles určil.
Nikdy se neptej na minulost. Neočekávej budoucnost.
Myslí si, že to můžou zvládnout, ale téměř okamžitě si uvědomili, že takhle nic nezvládnou.
Srdce se infiltrují. Sliby se poruší. Pravidla se otřesou v základech. Láska bude ošklivá. ---(zdroj anotace)
O autorce:
Láska ke psaní u Colleen Hoover začala roku 1985, když jí bylo pět let. Její první příběh se jmenoval 'Mystery Bob' a pro její matku to byl obrovský hit, která ale dokázala velmi dobře předstírat zájem.
Colleen pokračovala v psaní povídek pro přátelé a rodinu do prosince roku 2011, kdy se rozhodla napsat dlouhý příběh s názvem 'Slammed'. Sama ho publikovala na Amazon v lednu 2012, a ten se téhož roku v květnu dostal na seznam bestsellerů NYT. Od té doby píše pro Atria Books, dceřiná společnost nakladatelství Simon&Schuster, nyní má šest bestsellerů v NYTimes.
Colleen stále upřdnostňuje být nazývána spisovatelem, termín autor ji děsí a má z něj pocit, že je to práce s očekáváním. Pod se jí tlakem nepracuje dobře a doufá, že pro ní psaní zůstane zábavné a vzrušující.
Její nejnovější román 'Ugly Love' vyšel 5. srpna 2014. V současně době pracuje na novém románu 'Confess', který píše tak rychle jak může dřív než se probudí z tohohle bláznivého snu.
Nyní Colleen žije v Texasu se svým manželem a třemi syny. ---(můj překlad z amazon.com)

Můj komentář: (obsahuje spoilery)
Proč jsem si knihu vybrala?
Od té doby, co jsem se začala pohybovat v knižní světě - sledovat různé knižní blogy, autorky na fb, goodreads, narážím na spoustu knih, které zařazuji do kolonky 'chystám se číst. Díky tomu mi tato kolonka samozřejmě přetéká. A tahle kniha byla tak prohnaná každým koutem internetu, že jsem na ni narážela tak často, že když ji začaly překládat na elisaworldu neváhala jsem a pustila se do ní. A jako to dopadlo? Colleen a její příběh mě chytil, že jsem si nedala pokoj dokud jsem knihu nedočetla vlastními silami v angličtině.
Obálka.
Původně jsem si říkala, že se mi moc nelíbí. Pak jsem při čtení přišla na to proč zvolily nakladatelé tuto obálku a zamilovala jsem si ji.
Děj.
Kniha je napsán z dvou pohledů. Ob kapitolu se střídá pohled Tate a Milese. Miles nejprve vzpomíná na minolust, jak ale děj postupuje dostává se do přítomnosti. Celou dobu, co čtete vás doprovází skutečnost, alfa a omega celého příběhu, na jejíž odhalení si ale musíte klasicky počkat až k samému konci knihy. Občas se mi stává, že mě takové napínání nudí, ale spisovatelka, jak už to u Colleen z předchozí zkušenosti bývá, to dokáže podat tak, že mě se nudit ani jednou za celé čtení nenapadlo.
Nejoblíbenější moment knihy.
Musím říct, že kniha je prošpikována těmy hlubokými okamžiky, které mě chytly za srdce. No přeci, když se hlavní postava musí srovnat s takovou ztrátou ve svém životě nezanechává vám čtení kamenou tvář. Ale byl tu okamžik, který se mě dotkl víc než ostatní. První když Tate měla sex s Milesem a on jí řekl Rachel - říkáte si, jo to je možná trapný, ale nic víc. Jenže mě spíš šlo o to jak na to Tate reagovala. Druhý okamžik je kapitola, kdy Miles jede za Rachel - oko nezůstalo suché.
Postavy.
Na jedné straně je Miles, a má všechno, co mužský hrdina potřebuje aby jste si ho zamilovaly. Kromě toho, že je ztrápený a odmítá vztah. Na druhé straně v opozici stojí Tate, strašně v pohodě a myslí si, že vztah kamarád s výhodou zvládne. Dále v knize vystupuje Corbin, bratr Tate, u něhož se může zdát, že to se svou bratrskou ochranou moc přehání, ale ve skutečnosti je to roztomilý :3. A málem bych zapomněla na Kápa, který v knize je sice vedlejší postavou ale neopomenutelnou. S klidem můžu říct, že je takový děd vševěd.
Z knihy.
"Pokud bych byl schopný někoho milovat... byla by jsi to ty."
"Láska nění vždycky krásná. Někdy stráviš všechn tvůj čas s nadějí, že to třeba bude cosi jiného. Cosi lepšího. Potom, dřív než si to uvědomíš, jsi zpátky na začátku a ztratilas srdce kdesi v dálce."
"Bůh nám dal ošklivost aby jsme v životě nebraly krásu jako samozřemost."
"I didn't fall in love with you... I flew."
Hodnocení.
Bezkonkurenčních pět hvězdiček. Závěrem musím říct, že všechen ten povyk, který jste mohly zpozorovat na zahraničných webech si tahle kniha zasloužila. Colleen (ano, už po několikáté ji budu vychvalovat až do nebes) se znovu povedl podobný počin jako s sérií Bez naděje. Znovu se jí povedlo napsat za-srdce-chytající, srdce rvoucí a procítěný příběh na který nenechám dopustit a doufám, že si knihu jednou koupít v českém vydání.

Ke knize je i píseň, kterou napsal Griffin Peterson, a poslechnout si jí můžete zde.
Zdroj:
fotka autorky - facebook.
obrázek - we♥it.

S hlavou v oblacích (pejru), Petrusová Kateřina

11. září 2014 v 16:16 | Ivy

S hlavou v oblacích (pejru)

autorka: Petrusová Kateřina
vydáno v ČR r. 2013
nakladatelství: Fragment
žánr: romance
počet stran: 120
přečteno: v září 2014, za 1 den, v češtině
hodnocení: 5/5
anotace: databazeknih
stručný obsah díla: (mými slovy, neobsahuje spoilery)
Hlavní hrdinka Markéta je městská holka a vydá se na cestu za svými přáteli přes vesnickou pustinu. Za všechno může tvrdohlavý a flegmatický kůň, který se jí postaví do cesty a díky němu skončí její auto v příkopu. Doufám, že najde nějakého vesničana, který vlastní traktor, auto vytáhne a bude moci pokračovat v cestě. Jenže nic nejde tak rychle jak si vykreslila. Musí se zdržet přes víkend. Naštětsí najde vesničana ochotného, který jí nechá přespat na velkostatku. A je to právě on, který přetoší její život vzhůru nohama.

O autorce:
Kateřina Petrusová je spokojená manželka, pyšná matka dvou dcer, ne právě disciplinovaný pisálek, náruživá čtenářka, mizerná kuchařka, milovnice sarkasmu, hltačka filmů. Narodila se před dvaatřiceti lety v Pardubicích, a přestože má svoje město ráda, zanedlouho se přestěhuju o pár kilometrů dál, kde bude moct ráno v pyžamu otevřít francouzské okno v obýváku a vyjít na zahradu.
Její první povídku napsala už ve čtrnácti letech. Píše s většími či menšími přestávkami sedmnáct let - povídky, pokusy básničky, blogové zápisky i pár úplně opravdových článků na internetu. Naplno se do toho vrhla před čtyřmi lety, kdy narazila na skupinku stejně nadšených pisatelek a pořídila si s nimi povídkový web.
Psaní je pro ní relax a zábava. A pokud pak čtení toho, co napíše, pobaví i někoho dalšího, je to další, úžasný bonus.
Říká o sobě, že je amatérská psavkyně, která měla štěstí. Doposud jí vyšly tři knihy v sérii Bavettovi, S hlavou v oblacích a v říjnu na pulty přistane její další kniha s názvem Pekáč buchet o které si můžete přečíst informace a první ochutnávku na stránkách autorky. ---(čerpáno z více zdrojů)

Můj komentář: (obsahuje spoilery)
Proč jsem si knihu vybrala?
Kniha je už poměrně stará. Vyšla minulý rok a všechno to poblouznění tímhle dílem je zřejmě pasé. Přestože mám jakousi averzi vůči českým spisovatelům (hned vysvětlím) v knihovně jsem knihu vzala, že jsi zkusím, má něco málo přes sto stránek, tak proč ne?
Moje averze vůči českým spisovatelům téměř vyléčena?
No, tak zatím úplně ne. Tohle dílo je pro mě zatím vyjímka potvrzující pravidlo. Třeba kniha Navždy, co mám v popisku že čtu už několik dní? Vůbec nechápu jak to někdo mohl vydat. Ale to už jsme u jiné knihy. Chci říct, že má averze je díky špatným zkušenostem s novými českými autory, kterým v poslední době vychází rádoby české napodobeniny zahraničních knih. Začalo to Smlouvou s Adame, Evou, a zdá se že pokračuje, protože málokdo u nás dokáže napsat něco originálního a zábavného tak jako se to podařilo Kateřině Petrusové.
Postavy.
Kniha je tak krátká a vesměs není moc prostoru postavy blíže poznat, ale přesto se mi zalíbily.
Markéta/ Zmrzka je ztřeštěná, vtipná, trochu bláznivá. Líbila se mi i když jsem jí moc ke konci knihy nechápala její chování, ale dejme tomu, že za to mohl vetřelec co ho měla v břiše.
Pavel/ Marvin je snem každé ženy,a čkoliv se tu původně nezdá.
Neoblíbenější moment knihy.
Protože to byla opravdu ultra krátká kniha nemám přímo nejoblíbenější moment v knize. Možná když Pavel a Markéta letěli balónem (já chci taký :)). Ale musím říct, že knížka je tak vtipně napsaná, že jsem se co stránku smála. Takže nej moment? Celých 120 stran :).
Hodnocení.
Jasných pět hvězdiček. Za vtipnost, originalitu a spisovatelčin výkon který u mě trošičku pozvednul současnou českou literaturu. Jediné, co knize mohu vytknout je její délka. Jistě byla zábavná tak krátká jak byla, a nikdo nemůže s jistotou říct, že delší verze by byla stejně dobrá nebo lepší. Ale jsem si jistá, že příběh Zmrzky a Marvina by si zasloužil i víc stránek.

Na stránkách autorky si můžete přečist povídku Vánoce v pejru, aneb první Vánoce Marvina a Zmrzky.
Autorce také v řijnu vychází dalčí kniza s názvem Pekáč buchet, a opět na jejích stránkách najdete menší ochutnávku.

Zdroj fotky autorky - tady.
Zdroj obrázku - we♥it.

Beautiful Broken Rules, Lauren Kimberly

8. září 2014 v 18:44 | Ivy

Beautiful Broken Rules

autorka: Lauren Kimberly
vydáno r. 2013 v USA
v ČR nevydáno (probíhá amaterský překlad)
série: Broken (1.díl/3)
žánr: romance, new adult
počet stran: 375
přečteno: srpen-září 2014, část v češtině, část v angličtině
hodnocení: 5/5
anotace: goodreads
stručný obsah díla: (mými slovy, neobsahuje spoilery)
Em je školní děvka, netají se tím, nazývá věci pravými jmény, neomlouvá své chování, nedělá ze sebe něco co není. Má svá tři pravidla, kterých se drží a která mají udržet její srdce v bezpečí.
1. Nikdy nespi s někým do koho je zabouchlá kamarádka.
2. Nikdy nespi s někým pokud víš, že je ve vztahu.
3. Nikdy nespi s někým více jak třikrát.
Do toho se připlete Jaxon. Jemu jedinému se povede dostat Em pod kůži, porušit všechny pravidla a ještě u toho vypadat úžasně. On jediný se dostane dostatečně blízko Em aby si mohl říkat její přítel. Láska nikdy není lehká a v ráji nastanou problémy. Dokážou vše překonat nebo dají přednost lehčímu řešení?

O autorce:
Kimberly Lauren o sobě říká, že je poutník, dobrodruh a cestovatel. Chce všechno vidět. Nebyla všude, ale má to na seznamu. Cestuje po světě, a doma je vždy v jejím srdci. V poslední době, když není na cestách, nebo nenahání batole, píše. Což je divné, protože kdysi na vysoké škole psaní nenáviděla. Ale počkat, to jen proto, že to byla nuda. Psaní pro sebe je příjemné a očistné. Jen to zkuste. A dejte jí vědět, protože miluje nezávislé autory.
Je texaská holka, kde žije se svým manželem, synem a třemi psy. ---(můj překlad ze stránek autorky)

Můj komentář: (obsahuje spoilery)
Proč jsem si knihu vybrala.
Na elisaworldu se pustili do překladu. Jak už to bývá tak se mi kniha líbila, že jsem se předchozí víkend rozhodla si jí dočíst v angličtině. Ne, že bych tedy neměla, co číst, to ne, ale mám napůjčeno samé fantasy a moje romantická duše si žádala trochu potravy. Takže jsem neváhala a pustila se do čtení v angličtině od 12. kapitoly.
Jazyk a styl psaní aneb WTF! Kniha v angličtině?
Je pravda, že knih jsem v angličtině přečetla jen pár - asi čtyři, jinak holduji neoficiálním překladům. Většinou jsem až moc líná číst v cizím jazyce a to už musí být abych se rozhodla jinak. Ćasto mě k tomu vede právě jen a jen moje nedočkavost a nuda. Tahle kniha je vcelku napsaná jednoduchou angličtinou. Spisovatelka nepoužívá příliš dlouhá souvětí ve kterých by jste se ztrácely. Jistěže jsou tam slova, výrazy a slang, kterému se ve škole nenaučíte, ale jedno slovíčko větu nedělá a je opravdu jednoduché si to čemu nerozumíte domyslet. Navíc, nic není problém když máte strýčka google a jeho translátor :D.
Postavy.
Áh, už jsem se zmínila, že tam vystupují dvě naprosto identicky sexy dvojčata. Jaxon (Emin jediný) je z dvojčat a jeho kopie se jmenuje Jace. Em - Emerson, hlavní postava, mi přijde strašne fajn, tím jaká je. Jistě někdy to až přehání svým přesvědčení, že nechce vztah, ale to můžu připsat tomu, že je tvrdohlavá. Dále tam vystupuje Cole - Emin nejlepší kamarád, a no myslím, že by si každá holka přála kamaráda jako je on. S Colem se pak v průběhu knihy dá dohromady Emina sestra Quin.
Oblíbený moment z knihy.
Pochází ze situace když Em drží svou knihu ze které se spolu s Jaxonem učily krátce poté, co se seznámily:
"Jedno slovo na stránce bylo zakroužkováno, pak jsem musela otočit další dvacet stránek dál aby jsem našla další jedno či dvě slova. Začalo mě to rozptylovat. Podívala jsem se na začátek a začala přepisovat každé zakroužkované slovo, na které jsem narazila. Trvalo mi dvě hodiny než jsem našla všechny. Přemýšlela jsem o tom kolik času jsem promrhala, když jsem mohla studovat dokud jsem si neuvědomila, že dohromady dávají smysl."
Následuje úžasná báseň, kterou najdete samozřejmě v knize (aneb máte to na pokračování jak zprávy na televizy nova + jsem lenoch líná to překládat). Ách, kéž by tohle napadlo i někoho jiného ne jen knižní postavu.
A líbí se mi i poetický důvod celého jména Em podle spisovatele Ralph Waldo Emerson:
"Be silly. Be honest. Be kind."
Hodnocení.
Není důvod proč knize nedat pět hvězdiček. Asi jste vysledovaly, že já nemám potřebu být v hodnocení knih příšná. Když se mi něco líbí, tak se mi to prostě líbí a nehledám vady tam, kde nejsou. Je vtipná, zábavná, zajímavá. Určitě zvážím, že se dám do čtení dalšího dílu.
Doporučuji.
Všem, teda spíše lidem ženského pohlaví, které nepohrnou romantikou. A hlavně těm, kteří se dlouho odhodlávají k zlepšení angličtiny. Způsobů jak se zlepšit je spoustu a tady je jeden z nich - a téměř nenásilný.

Obrázek1 - we♥it.

Crescendo

2. září 2014 v 23:33 | Ivy

Crescendo

Autor: Becca Fitzpatrick
Série: Nora Greyová (2.díl/4)
Originální název: Crescendo
Rok vydání: 2011, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 412
Stručný obsah díla: (neobsahuje spoilery)
Příběh Nory Greyové pokračuje. Patch se stal strážným andělem, přesněji tím Nořiným. Ta si myslí, že jejich lásce nestojí nic v cestě. Proto jí zaskočí jak reaguje na to když řekna ta slova. Ten se tak chová, z důvodu aby nepřišel o svou nově získanou pozici a křídla. Všechno se semele tak jak by nikdo nečekal. Patch věnuje čím dál tím víc pozornosti Marcii - Nořině úhlavní nepřítelkyni. Do města se také přistěhuje její dávný přítel z dětství Scott. Znovu se začnou dít divné věci. Začne vidět svého mrtvého otce. A objeví se zvláštní Černá ruka. Je to Patch? Kdo skutečně zabil jejího otce? Neví, čemu má vlastně věřit. Ničemu nepomáhá to, že je na celou situaci sama a nepřítel je ten, koho by nejméňě očekávala.
Přečteno: přelom srpna-září 2014, za 3 dny, v češtině
Hodnocení:
/5
Můj komentář: (může obsahovat spoilery)
Ze začátku, co jsem knihu četla jsem si vůbec nebyla jistá jestli jí dočtu nebo zda vůbec budu moc hodnotit alepspoň třema průměrnýma hvězdičkama. Vytrvala jsem u čtení a ne že bych z knihy byla tak nadšená jakoz prvního dílu, ale aspoň jsem se dočkala rozuzlení toho nepořádku, který na začátku spisovatelka způsobila.
Při posledních stránkách předchozího dílu by jste opravdu nečekaly, že se příběh bude ubírat tímhle směrem - proto ten šok a zklamání. Šťastně a navěky jim tedy nevydrží dlouho. Chci tím říct, že Nora byla opravdu v pohodě a ona se s ním rozejde, jako vážně? Tím mi občas lezla na nervy. Panebože! Vždyť se s Patchem rozešla tak ať nedolejzá. Kdyby to spisovatelka aspoň napsala tak že je Nora s Patchem proti celému světu, ale ona si vymyslí tu nejvíc neočekávanou kravinu.
Pak se najednou Patch začne motat okolo Marcii - holka nepříjemnější než reklama v televizi, a to tam ani mockrát za těch 400 stránek nevystupovala, ale stačilo to aby zanechala plnohodnotně zkažený dojem. Na scénu taky přichází nová postava - Scott. Myslela jsem si, že aspoň bude pro Patche plnohodnotným soupeřem v boji o Nořinu pozornost, ale nechápu, co na něm mohla Nora vidět? Všechno to samozřejmě zachraňuje Vee. Její chytrá pusa mele stejně zábavně jako v prvním díle, takže aspoň to se nezměnilo.
Aby jste si ale neříkali, že tu jen kritizuju a stejně jsem knize připsala čtyři hvězdičky tak je to tím, že po začátku kdy nic nedává smysl, přes pokračování, které vám hledání logiky moc nepomůže to vylepčil konec, který všechno vysvětlí a Nora s Patchem si konečně můžou zase padnou okolo krku? Samozřejmě, že ne. Hned to musí totiž překazit Nořina biologický tatík, jemuž patří poslední věta v knize s příslibem její smrti. Ha, šílená to rodinka. Takže když už nic jiného aspoň se spisovatelce podařilo vyvolat ve mě zvědavost a samozřejmě si nedám pokoj dokud nedočtu další díl.

Recenzi na první díl si můžete přečíst tady.
Našla jsem překlad prvního setkání Patche a Nory z Patchova pohledu, 1. část si můžete přečíst zde, 2. část zde.

Zavržený

28. srpna 2014 v 22:11 | Ivy

Zavržený

Autor: Becca Fitzpatrick
Série: Nora Greyová (1.díl/4)
Originální název: Hush, Hush
Rok vydání: 2010, rok vydání originálu: 2009
Počet stran: 368
Stručný obsah díla: (neobsahuje spoilery)
Příběh Nory Greyové začíná v den, kdy je na hodině biologie rozsazena a její nový soused je Patch Cipriano. Nový, záhadný a husí kůži nahánějící kluk, který na to, že spolu mluví poprvé v životě o ní až moc. A od toho dne se věci jen zhoršují. Přes všechnu náklonost, kterou k Patchovi cití si není jistá zda mu věřit. Nedokáže ignorovat ten nepříjemný pocit a bojí se svůj život. V tom se o její pozornost uchází další - Elliot. S ním se nepříjemný pocit jen znásobuje a Nora tápe mezi tím, komu věřit, protože ani jednomu by nepřiznala vlastnost seriózní nebo důvěryhodný. A když se do toho zaplete žárlivá bejvalka? Všechno jaksi nabírá na obrátkách.
Přečteno: v srpnu 2014, za 1 den, v češtině
Hodnocení:
5/5
Můj komentář: (může obsahovat spoilery)
Musím se tu zmínit a blahořečit naší místní knihovnu, díky které jsem na tuhle knihu přišla. Zřídili jeden obří regál, kde jsou knihy jen a jen o andělech, upírech, vlkodlacích a dalších potvorách. V současné době si knihy půjčuji jen z těchto polic (a vydrží to ještě dlouhou dobu) a už nemusím zdlouhavě hledat v oddělení sci-fi a fantasy (všemž by se prase nevyznalo) - juhůů.
Ze začátku by se dalo říct, že jsem si nebyla jistá, co si o ústřední dvojici myslet. Patch se choval, no tak jak se choval, což mi nepřišlo ani hezké a ani trochu přitažlivé - a už v téhle části si Nora uvědomila jakousi náklonost k němu. Každopádně vztah Nory a Patche se vyvinul až ke kocni knihy. Pak ty znepokojivé události, kdy Nora bojovala o svůj život, narážela na kohosi v kukle a pak najednou jakoby se celá ta událost nestala - jo trošičku bych se cítila jako blázen. Celou knihu nás spisovatel napíná, kdo vlastně ten zloduch je. Já se prostě nemohla rozhodnout, kdo za tím vším stojí, spíš jsem si myslela, že je to jen jedna postava - a ono ejhle, měl v tom prsty každý s rozdílným podílem viny. To bylo fajn, překvapující. Nejvíc mě bavil konec - když jsem knihu dočetla, litovala jsem, že jsem si rovnou nepůjčila další díly. Jak se Patch vzdá šance být člověk, a přesto na tom získá a stane se Nořin osobní andělský strážce. ÁÁÁhhh. To je lahoda pro romantiky (= to jsem já :D). Hodně se mi taky zamlouvala postava Vee, ty její průpovídky - vždycky jsem se aspoň pousmála.
Ve fantasy žánrech je fajn, že si v podstatě můžete vybájit všechny okolnosti a vlastnosti hlavní postav, určit zda budou andělé, vlkodlaci, čarodějové, mix všeho či něco jiného a pokud se zadaří vytvoří tím spisovatel úplně nový originální fascinující svět. A to se tady podařilo. V poslední době jsem se do fantasy vrhla po hlavě a strašně se mi líbí, že i když třeba narazím na stejné bytosti - v tomhle případě anděly, tak to zatím vždycky bylo originální a zajímavě pojato.
Ohromně se mi zalíbila obálka. Jo, zůstala stejná jako originální, ale mívám občas pocit jakoby se česká nakladatelství bála používat ty zahraniční obálky v našem vydání. Málokdy se mi stalo, že by se mi česká obálka líbila víc než ta zahraniční. Proto jsem ráda, že se čím dál tím víc setkávám s tím, že vzhled knihy ponechávají :).
Docela mě překvapilo, že je kniha 'tak stará' a že jsem na ni přišla až teď. Ale lepší později než vůbec.

Recenzi na druhý díl si můžete přečíst zde.
Našla jsem překlad prvního setkání Patche a Nory z Patchova pohledu, 1. část si můžete přečíst zde, 2. část zde.

Pýcha a rozkoš

25. srpna 2014 v 18:16 | Ivy

Pýcha a rozkoš

Autor: Sylvia Day
Originální název: Pride and Pleasure
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2011
Počet stran: 248
Anotace: (databazeknih x goodreads)
Stručný obsah díla:
Eliza Martinová, bohatá dědička, si v poslední době prožila pár znepokojivých situací a začala se bát o svoje bezpečí. Pro okolí je šťavnaté sousto, protože je svobodná žena s nemalým jměním. Na scénu tedy přichází lovec zločinců Jasper Bond, kterého vyhledá aby ji ochránil a zároveň pomohl odhalit toho, kdo jí škodí. Přes počáteční nejistotu, zda je Jasper na to ten pravý, ho Eliza najme. Aby nikdo nepojal podezředí nebo neodhalil důvod proč se Jasper nachází často ve společnosti Elizy se Jasper pro okolní společnost zařadí do zástupu nápadníků. Přestože Eliza byla odhodlána se nevdát, pro svoje vlastní přesvědčení přesto najde v Jasperovi zalíbení, což nehraje do karet zločincům a ti se rozhodnou jednat zbrkle a odhalí se. Nejednoho překvapí jejich skutečná identita.

Přečteno: v srpnu 2014, za 2 dny, v češtině
Hodnocení:
3,5/5
Můj komentář:
Po knize Očarovaná, kde jsem slepě věřila spisovatelce, bez rozmylsu knihu čapla a půjčila si ji v knihovně a v podstatě jsem od ní čekala podobný výkon jako od série Crossfire, kterého jsem se nedočkala, jsem byla jaksi skeptická a raději si předem přečetla anotaci, která mě chytla. Byla jsem tak nějak překvapená, že mě zaujal román z historického prostředí, ale dala jsem tomu šanci... a udělala dobře.
Za svůj život jsem přečetla všehovšudy tři historické romány, tenhle je jeden z nich a bohužel musím říct, že i když ho vesměs hodnotím pozitivně, ke čtení knih téhle podobné mě to nepřesvědčí. Jednou za čas ano, to zvládnu, ale víc po mě nechtějte.
Vetšinu lidí, co jsem tak četla názory to svádí k srovnávání Crossfire série, ale většina si neuvědomí, že kniha v USA vyšla ještě dříve než Crossfire (to jen u nás vychází všechno tak pozdě), takže bych tyhle knihy vůbec nesrovnávala, spíš bych to považovala za jakýsi trénink (nikdo se nestane šampiónem ze dne na den). Co zklamání je, že spisovatelka nenavázala na svou kvalitu knihou Očarovaná.
Ach... a konečně tedy, co říkám na knihu. Pro mou romantickou duši to byl hezký příběh, přesně takový kterým říkám průměrný, mají tři hvězdičky, kdyby ovšem nebylo té překvapivé zápletky, která měla ještě překvapující rozuzlení. V tomhle se spisovatelce dokázalo příběh obohatit, trošičku nás napnout a udržet při čtení aby jsme se k sakru už konečně dozvěděly, kdo ten zloduch je.
A že to nakonec všechno dopaldo dobře, no nic jiného se nedalo očekávat. Pro mě krásná trochu zpestřená oddychovka.

Cena nevinnosti

24. srpna 2014 v 0:02 | Ivy

Cena nevinnosti

Autor: Rebecca James
Originální název: Sweet damage
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2013
Počet stran: 328
Stručný obsah díla:
Bezstarostný Tim, žije ke své spokojenosti ale okolí a hlavně jeho ex-přítelkyni se to nelíbí. Proto ho vyhodí z gauče u ní v bytě, kde žije se svým novým přítelem. Přeochotně mu najde inzerát a jemu nezbývá než se chytit příležitosti a vzít levný pronájem u Anny v jejím obřím baráku. Barák, kde je k dispozici pokoj je nechutně velký, až na jednu obyvatelku - Annu, prázdný. A samozřejmě... má to háček. Anna trpí agorafóbií a téměř nevychází z domu. Což Timovi překvapivě nevadí a staví se k tomu dobře. Tim by dál pokračoval ve svém nenáročeném a spokojeném životě, ale v domě se mu začínají dít zvláštní věci. I přesto, že Tim pochybuje o tom jestli v tom Anna nemá prsty, zbližují se a najdou si k sobě cestu. Do toho se připlétá jeho bývalá přítelkyně a na světlo přicházejí skutečnosti a pravdy, které by jste při čtení prvních řádek nečekaly.

Přečteno: v srpnu 2014, za 2 dny, v češtině
Hodnocení:
4/5
Můj komentář: (obsahuje spoilery)
Knihu jsem si vybrala, a označila jako 'chystám se číst' už na databazeknih.cz, když se objevila v kolonce knižní novinky. Anotace mě zaujala, což je co říct, protože normálně jdu jen pouze po romantice, nedej bože aby tam byl nějaký prvek navíc ať už fantasy, detektivní zápletka, trochu tajemna, cokoliv... Ale zdá se, že v poslední době se tak trochu přeorientovávám a dávám šanci novému, jdu i po něčem jiném, i když romanice jsem stále věrná :).
Od této spisovatelky je tohle první kniha, kterou jsem četla, měla u mě úplně čístý štít - což je výhoda. Je to tak, že pokud očekáváte od knihy (a autorky) z předchozí zkušenosti hodně, jednoduše vás to může zklamat, a stejně tomu tak je když dáte druhou šanci spisovatelce, která váš již zklamala - špatný dojem se těžko překonává.
Hlavní postava - Tim žije tak jak mnoho lidí neumí. Bezstarostně proplouvá životem, je spokojený s tím, co má teď, nežene se za něčím víc. Každý den dělá, co má rád. A to mu stačí. Stává se tak mou nejoblíbenější postavou. Taky se mi líbí jak reaguje na všechno vlastnosti Anny, bere to tak v klidu.
A jeho expřítelkyně si zaslouží titul nejvíce neoblíbená postava - kterou i bez toho, že se nakonec ukázalo, že je největší zloduch jsem neměla ráda hned od začátku.
Knihu jsem v podstatě četla na dvakrát, nejdříve prvních stopadesát stránek, pak jsem knihu odložila s tím, že se tam nic moc neděje (až na pár tajuplných událostí). A potom jsem dočetla zbytek a se čtením jsem skončila ve čtyři ráno (a druhý den jsem do práce vstávala v půl sedmý, mimochodem). A v téhle části knihy už to začalo mít grády. Pro mě je to ten typ knihy, kdy se bojím otočit na druhou stránku (ano, jsem strašpytel) a přesto si nedám pokoj dokud si nepřečtete poslední větu příběhu abych jste věděla jak to dopadne. Pro mě byla kniha naprosto čtivá, vyvolala a udržela ve mě zájem a napíná vás až do poslední stránky.
Co musím ale zkritizovat je název knihy. Naprosto nechápu, co s tímhle příběhem má spojení cena nevinnosti společného.

EDIT: Když už jsem měla knihu půjčenou tak si ji přečetl i můj pan otec. Když jsem se ho ptala kolik hvězdiček by jí dal tak řekl, že něcomezi 2-3, že mu nevadilo to číst, bylo to napínavý, ale na něj to bylo málo detektivní, thrillerový, tajemný. Takže vidíte, že se kniha zavděčí i starším kategoriím.

Zásvětí

20. srpna 2014 v 15:04 | Ivy

Zásvětí

Autor: Alexandra Adornetto
Série: Zář (2.díl/3)
Originální název: Hades
Rok vydání: 2012, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 352
Anotace: (databazeknih x goodreads)
Bethany Churchová je anděl, který byl seslán na zem, aby tu bojoval s temnými silami Zla. To, že se zamiluje, součástí jejího poslání nikdy nemělo být, ale přesto mezi Beth a jejím smrtelným přítelem Xavierem Woodsem vzniklo silné pouto. Ale ani Xavierova láska a péče andělských sourozenců Gabriela a Ivy neuchrání Beth před děsivou jízdou na motorce, ke které je přinucena lstí a díky níž se dostane až k samotným branám pekla. Démonický Jake Thorn se nakonec nechá přesvědčit, aby Beth pomohl dostat se zpět na zem. Cena, kterou za to požaduje, však může zničit Beth i všechny, které tolik miluje...

Přečteno: v srpnu 2014, za 6 dnů, v češtině
Hodnocení:
3/5
Můj komentář:
Proč jsem si knihu vybrala? Po přečtení prvního dílu jsem se nadšeně pustila do druhého a no... nadšení mě postupem čtení pomalu ale jistě opuštělo. To je taky důvod proč jsem knihu četla ta dlouho. Posledních cca 50 stránek jsem nechala čekat na přečtení asi tři dny, protože mě to v tom bodě prostě přestalo bavit.
Změna prostředí, kde se děj odehrává se mi nezdál jako úplně zdařilý krok. Po téměř nesmysluplném důvodu, proč Jack Beth unese jsme se ocitly v Zásvětí, kde panuje kníže Jack/Arakiel. Celé Zásvětí bylo pro mě těžké si představit. A navíc všichni ti záporňáci na jednom místě, nic pro mě.
Nové vedlejší postavy. V příběhu se obejvujídvě nové postavy - Hanna a Tucker, které jsem si oba oblíbila. Zajímavé mi přišlo Hannino vyprávění jak se ocitla v Zásvětí a Tucker byl v pohodě, měl dobrý kecičky. Z celé té bandy záporných postav tak trochu vyčnívaly.
Nejvíc mě bavily číst momenty, kdy se Beth podařila 'projekce'. Aspoň tak byla v nějakém spojení s těmi dobrými a mnou oblíbenými. I když tady se nabízí malá díra v ději, že nejdříve se na ně mohla jen dívat a nedat jim nijak vědět, že je s nimi, pak najednou to šlo a zhmotnila svou energii a poslala ji, psala na zamlžené sklo, mluvila před rádio, zhmotila se celá...
Také scéna, kdy se Molly rozhodne říct Gabrielovi všechno, co má na srdci se mi četla hezky. Bohužel, moje romantická dušička doufala v přesný opak toho jak to dopadlo.
V určité části knihy jsem byla rozhodnutá, že si třetí a poslední díl rozhodně nepřečtu, ale konec mi zase přidal na zvědavosti takže ano, až se mi dostane další díl pod ruku pustím se do něj. Jenže je tu zádrhel, že v knihovně ho nemají, což je divné, protože když jsem si půjčovala první dva díly jsem si skoro jistá, že vedle nich ten třetí byl, a když jsem se po něm ptala tak mi řekly, že ho ještě nemají, ale že bude... tak nevím, zřejmě si počkám.
Takže hodnotím jak takový lepší průměr, ale pořád průměr.

Zář

13. srpna 2014 v 11:40 | Ivy

Zář

Autor: Alexandra Adornetto
Série: Zář (1.díl/3)
Originální název: Halo
Rok vydání: 2011, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 400
Anotace: (databazeknih x goodreads)
Do poklidného přímořského městečka Tallow Beach nečekaně přijíždějí tajuplní sourozenci Gabriel, Ivy a Bethany Churchovi. Začnou studovat na střední škole a jejich objevení vzbudí mezi místními pořádný rozruch. Odkud se vzali? Kdo jsou jejich rodiče? Proč ve všem vynikají, aniž by vynaložili sebemenší námahu? Pro jejich tajnůstkářství a nadpozemskou krásu však existuje vysvětlení: Gabriel, Ivy a Beth jsou andělé, jejichž posláním je zachránit svět, jenž se ocitl na pokraji zkázy. Do jejich životů vstupuje Zlo v podobě bezohledného a krutého spolužáka, který zatouží po Beth. V děsivém dramatu, které následuje, andělé a člověk spojují své síly v zoufalém pokusu překonat dobrem ničivé síly temnoty a zachránit milovanou kamarádku

Přečteno: v srpnu 2014, za 3 dny, v češtině
Hodnocení:
5/5
Můj komentář:
Proč jsem si knihu vybrala? Upřímně ani já přesně na tuhle otázku nedokáži odpovědět. Nepatří to mezi žánry, které si v knihovně bez rozmyslu půjčuji. Možná to byla oblálka, která se mi opravdu líbí, a je fajn, že souvisí s knihou (if u know what i mean). Nebo, že na mě z anotace vyskočilo jméno Ivy (heh). Anebo třeba to, že na záložce v knize mě zaujala sama autorka, která knihu vydala opravdu v mladém věku a jen jsem chtěla zjistit, zda někdo tak mladý dokáže napsat něco, co by se mi líbilo (ano, rozhodně dokáže).
Nejoblíbenější postava. Nejspíš Gabriel. Líbili se mi jeho řečičky, jak ho v knize popisovaly, prostě krásný archanděl, kdo by nevzdychal :D? Samozřejmě se mi taky líbila ústřední dvojice Bethany a Xavier, ale spíš než jako postavy se mi líbil jejich vztah, který měly.
Co by na knize někomu mohlo vadit, ale já jí to ráda odpustím. Tak to rozhodně je takový to pánbíčkaření. Pro někoho, kterému vadí řečičky o Bohu, jako On všemohoucí a má jen pozitivní vlastnosti a Jeho vychválování až donebes, by to mohlo být problém. Ale já jsem k tomuhle opravdu tolerantní a navíc, přeci jenom to neberu tak vážně a knihu beru jako dobré fantasy říznuté krásnou romantikou. No tak tam ten fantasy prvek je o Bohu, s toho se nepo...
Co se mi na knize líbilo nejvíc? Fantasy není mým top žánrem tahle kniha se mi líbila díky romantice, středoškolskému prostředí, hlavním postavám a originálním námětu. Nebylo to ani moc zamotané, nijak zvlášť děsivě tajuplné, což je pro mě velké plus - moc mě neberou takové ty strašidelně zamotané knihy, kdy se bojíte otočit na další stránku a ztrácíte se v ději a v podrobnostech.
Přečtu si další díl? Jistěže, už ho mám dokonce půjčený z knihovny a leží mi doma.

Zrecenzováno podle abecedy

13. srpna 2014 v 10:44 | Ivy
Zde jsou knihy které jsem přečetla a napsala na ně recenzi. Všechny mé přečtení knihy můžete sledovat na mém profilu na goodreads pod přezdívkou Ivy, kde najdete všechny knihy, které jsem přečetla včetně těch neoficiálně přeložených a v angličtině a na mém profilu na databazeknih pod přezdívkou IvyS, kde najdete mnou přečtené knihy, které byly přeloženy pouze oficiálně.

 
 

Reklama